Spectaculaire daling van de olieprijs

2021-09-30T14:15:47+01:00 2015/02/03|

Het zal u niet ontgaan zijn dat de olieprijs de afgelopen tijd hard onderuit is gegaan en inmiddels op het laagste punt in de afgelopen 5 jaar staat.

Achtergrond

De olieprijs daalt al sinds afgelopen zomer, toen piekte Brent-olie op 115 dollar, daarna werd de daling ingezet. Die neergang kwam vanaf begin december in een stroomversnelling toen de Organisatie van Olie Exporterende Landen (OPEC) bekendmaakte de productie niet terug te schroeven. Inmiddels is de olieprijs afgelopen week voor het eerst sinds maart 2009 onder de 45 dollar per vat gezakt.

Momenteel gaat het in Europa minder goed dan men zou verwachten. Niet alleen in Europa, maar ook in China. Dit zorgt voor een teruglopende energievraag en en dalende olieprijzen. Daarnaast is er in de Verenigde Staten en Canada een flinke groei gaande op het gebied van schalieolie. Amerika, wat in het verleden een grote olie-importeur was, exporteert nu zelf olie. Ondanks de tegenvallende vraag, is door de OPEC echter niet besloten om minder olie op de markt te brengen. Ze verwachten dat de prijs zich weer zal stabiliseren, maar tot op heden gebeurt dat nog niet.

Consequenties

De dalende olieprijs heeft veel consequenties. Zowel Rusland als Venezuela voelen de dalende olieprijs, omdat zij zelf olie en gas produceren en gebaat zijn bij een hoger prijsniveau. Ook zien we de prijzen van veel grondstoffen, waar olie in verwerkt zit, verder dalen. Zo staat de prijs van een liter benzine inmiddels op het laagste punt van de afgelopen 5 jaar.

De lage olieprijs heeft invloed op de energieprijzen in Nederland. De marktprijzen van elektriciteit en gas voor de komende jaren hebben de afgelopen weken behoorlijk onder druk gestaan met een flinke daling tot gevolg.

Inmiddels lijkt de olieprijs weer licht aan te trekken. Sinds afgelopen vrijdag 30 januari is de prijs van olie 8-10% gestegen.

Mocht u hierover van gedachten willen wisselen, neem dan contact op.