Wat is een Energieregistratie- en bewakingssysteem, ofwel EBS?

2024-03-20T17:12:20+01:00 2023/04/05|

Bedrijven zijn wettelijk verplicht gebruik te maken van een Energieregistratie- en bewakingssysteem (EBS). De EnergyPortal van EnergyProof is zo’n EBS, inclusief alle functionaliteiten. Maar wat is een EBS eigenlijk en wat zijn de mogelijkheden ervan? In dit overzichtelijke artikel geven we antwoorden op deze en andere vragen. Meer weten over de mogelijkheden van onze EnergyPortal? Neem dan contact op met ons team.

Een EBS biedt inzicht in en kan rapportages maken van het energiegebruik op basis van verbruiksdata uit slimme energiemeters. Met een goed EBS zorgen ondernemers er dus voor dat hun klimaatinstallaties efficiënt werken en zo min mogelijk energieverspilling hebben. Werken met een EBS is een verplichting voor ondernemers. Deze maatregel past binnen een set van maatregelen die ondernemingen moeten stimuleren tot energiebesparing.

Energiebesparingsplicht

Bedrijven en instellingen zijn in brede zin verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen en het effect ervan te monitoren. Deze zogenaamde energiebesparingsplicht staat in het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). Ondernemers moeten aan deze plicht voldoen met de zogenaamde erkende maatregelenlijsten. Het hebben van een Energieregistratie- en bewakingssysteem is één van die maatregelen.

Ook een jaarlijkse rapportage over het functioneren van de klimaatinstallatie is onderdeel van de verplichtingen. Bedrijven moeten hun verbruiksgegevens analyseren en waar nodig de instellingen van klimaatinstallaties aanpassen. De rapportage is het bewijs voor omgevingsdiensten dat de erkende maatregelen zijn uitgevoerd.

Energiegebruik analyseren

Een EBS is bedoeld om inzicht te krijgen in de actuele werking van klimaatinstallaties. Die informatie dient als basis voor maatregelen die energieverspilling tegengaan, zoals een betere afstelling van de installaties. Dat is niet alleen goed voor het binnenklimaat in het gebouw, maar het bespaart ook energie en dus kosten.

Slim energie besparen met een EBS

Bedrijven gebruiken een EBS om hun energiegebruik over bepaalde periodes te monitoren. Aan de hand van die informatie kunnen ze bepalen of de verbeteringen, zoals een klimaatinstallatie preciezer instellen, mogelijk zijn en dus energie besparen. Een goed ingestelde klimaatinstallatie kan zorgen voor 25 tot 30 procent lager energieverbruik.

Wat is de EnergyPortal?

Onze EnergyPortal is de basis om aan de slag te gaan met energiebesparing en het meten van de resultaten van besparingsmaatregelen. Meten is tenslotte weten. De EnergyPortal helpt organisaties bovendien bij het inrichten van efficiënt energiemanagement en biedt 24/7 inzicht in actuele verbruiksgegevens, gedetailleerde grafische weergaves van verbruiksdata en rapportages voor interne analyse en controle. Zo houden ondernemers dus grip op hun energieverbruik. De EnergyPortal geldt als een compleet Energieregistratie- en bewakingssysteem (EBS) waarmee bedrijven voldoen aan de geldende wettelijke regels.

De EnergyPortal heeft nog extra opties, zoals maandelijkse factuurcontrole en alerts bij pieken in het verbruik. Deze diensten zijn op aanvraag beschikbaar.

Meer informatie

Bedrijven die sneller en makkelijker inzicht willen in hun energieverbruik en energiemanagement, kunnen direct aan de slag met de EnergyPortal.