MKB-bedrijven laten miljoenen aan groene subsidie liggen

2021-08-25T11:37:11+01:00 2020/09/04|
Startups en MKB’ers lopen tientallen miljoenen euro’s mis, omdat zij niet de weg kennen naar alle overheidspotjes voor de energietransitie. Slechts 1 op de 1.200 startups en MKB-ondernemers heeft de laatste zes jaar succesvol een subsidie voor energie-innovatie gekregen. Groene subsidies, inkoopbudgetten en regionaal aanjaaggeld gaan veel vaker naar grote bedrijven en kennisinstellingen. Dat blijkt uit onderzoek door Innovatiespotter.

Ook bij regionale duurzaamheidsprojecten mist het MKB de boot, schrijft Innovatiespotter. Dat komt omdat 85 procent van de regionale overheden de energie-innovators in hun eigen werkgebied niet weet te vinden. Opvallend is dat maar liefst 95 procent van de regionale overheden denkt dat het MKB meer kan profiteren van de energietransitie, zo blijkt uit onderzoek. Innovatiespotter.nl is een data science bedrijf dat met behulp van Artificial Intelligence bedrijven en startups opspoort die zich bezighouden met innovatie op het gebied van technologie en duurzaamheid. De circa 2 miljoen bedrijven in Nederland worden hierop doorlopend gescand. Daarnaast worden honderden specifieke bronnen geraadpleegd, zoals startup-initiatieven, subsidieregisters en innovatienetwerken.

Oorzaken

“Er zijn zoveel verschillende regelingen dat MKB’ers die niet allemaal kunnen bijhouden”, zegt Gea Vellinga van Innovatiespotter. “Vooral micro-bedrijven en kleine MKB’ers hebben geen structurele capaciteit om dit soort kansen te onderzoeken. Een aanvraag kost bovendien heel veel tijd en geld. Je hebt vaak geen idee hoe kansrijk je bent en na twee afwijzingen houd je het verder voor gezien.”

MKB-ondernemers buiten het overheidsnetwerk schatten hun kansen bovendien lager in dan collega-bedrijven die al wel in het overheidsnetwerk zitten. Die nemen overheidsinformatie sneller tot zich en weten hoe ze een subsidierapport moeten schrijven. Het zijn juist die ondernemers die je volgens Vellinga eerder in de subsidiecarrousel terugziet.

Verder wijst ze op de manier waarop wervingsprocessen zijn georganiseerd. “Die werken op basis van zelfselectie en dat is een ramp voor het innovatielandschap. Bijna elke subsidieregeling heeft een separaat communicatiebudget en benadert ondernemers met informatie en uitnodigingen. Die moeten zich steeds weer afvragen of het wat voor hen is en dat kunnen ze moeilijk inschatten.”

Duurzame innovaties stimuleren

Innovatiespotter roept overheden op om de subsidieregelingen anders te organiseren. “Draai het om. Laat de overheid zich verdiepen in de regeling en zelf de best passende bedrijven benaderen. Deze aanpak werkt alleen als je de best passende bedrijven weet te vinden, ook buiten je netwerk”, aldus Vellinga.

“Duizenden Nederlandse startups en MKB-ondernemers zijn actief met oplossingen voor duurzame energie”, zegt Vellinga. “Van ontwikkelaars van zonnepanelen, warmtepompen en energiescans, tot innovators in de wind-industrie, getijdenenergie, waterstof, biogas en de industrie. Veel van deze bedrijven krijgen geen subsidie, zitten niet in energienetwerken en zijn niet terug te vinden in duurzaamheidsprojecten. Met de Innovatiespotter maken we deze startups, scale-ups en MKB-ondernemers vindbaar.”

Bron: Innovatiespotter