Energeia: Salderingsregeling wordt ‘redelijke vergoeding’

2021-08-25T14:30:47+01:00 2019/11/04|
De populaire salderingsregeling wordt vanaf 2023 vervangen door de ‘redelijke vergoeding’, die sommige huishoudens nu al krijgen voor het terugleveren van energie. Tot aan 2031 mogen huishoudens steeds minder van de eigen opwek salderen. Dat schrijft minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat, VVD) deze maandag in een Kamerbrief. Energeia (onderdeel van het Financieele Dagblad) maakte een overzichtelijke analyse.

Dat de salderingsregeling vanaf 2023 zou worden afgebouwd, was bekend. In 2031 moet de populaire regeling, die het huishoudens mogelijk maakt om de opwek van zonnepanelen op het eigen dak weg te strepen tegen het eigen verbruik, helemaal zijn vervangen door een terugleververgoeding. Oorspronkelijk werd gekeken naar een terugleversubsidie, maar dat had te veel voeten in de aarde. Nu is gekozen om de bestaande ‘redelijke’ terugleververgoeding uit te breiden naar alle zonnepaneelbezitters.

Terugleververgoeding

Dat gaat als volgt. Het is nu al zo dat huishoudens die meer elektriciteit opwekken dan zij zelf verbruiken een vergoeding krijgen voor die teruggeleverde elektriciteit. Vanaf 2023 mogen zonnepaneelbezitters een jaarlijks slinkend percentage van hun opwek salderen. Dat betekent dat zij automatisch recht krijgen op de bestaande terugleververgoeding. In 2031 mag dan niet meer worden gesaldeerd en krijgt iedereen een vergoeding voor geleverde elektriciteit. “Deze redelijke vergoeding ligt momenteel tussen circa €0,04 en €0,11 per kWh ingevoede elektriciteit afhankelijk van de gekozen energieleverancier”, schrijft Wiebes. “De Autoriteit Consument en Markt hanteert het beleid dat een redelijke vergoeding minimaal 70 procent van de APX-prijs van elektriciteit moet bedragen.”

Wet

Hoe het afbouwpad er exact uit komt te zien en welke percentages per jaar gaan gelden, wordt dit najaar definitief vast gesteld aan de hand van de cijfers uit de Klimaat- en Energieverkenning die vrijdag wordt gepresenteerd. Wel benadrukt Wiebes dat ook zonnepaneelbezitters die hun panelen in 2021 pas aanschaffen, kunnen rekenen op een gemiddelde terugverdientijd van zeven jaar. Ook wil de minister een wettelijke grondslag creëren om consumenten te beschermen tegen te lage terugleververgoedingen en om te zorgen dat het investeren in zonnepanelen financieel interessant blijft.

De postcoderoosregeling, vaak in één adem genoemd met de salderingsregeling, komt in deze brief niet aan bod. Die regeling is bedoeld om energie-opwek door burgercoöperaties aantrekkelijker te maken. Ook daarvoor komt een nieuwe regeling, maar daar werkt de minister nog aan.

 

Foto: Frank Muller/Zorginbeeld/HH