Schakelen tussen tarieven na 1 juli alleen mogelijk met slimme meter

2021-08-25T11:31:03+01:00 2021/04/06|
Huishoudens en bedrijven met kleinverbruik aansluiting(en) moeten vanaf 1 juli beschikken over een slimme meter als ze gebruik willen maken van het lage avond- en nachttarief voor elektriciteit. De Nederlandse netbeheerders stoppen namelijk met het uitzenden van het zogenaamde toonfrequentsignaal (TF-signaal) dat nodig is om te kunnen schakelen tussen de verschillende tarieven. Het exacte moment van uitschakelen kan verschillen per netbeheerder.

Het TF-signaal wordt op vaste tijden via het stroomnet verstuurd en zorgt er onder meer voor dat energiemeters schakelen tussen dag- en nachttarief. Ook het in- en uitschakelen van elektrische boilers of het in- en uitschakelen van openbare verlichting gebruiken dit signaal, al blijft het signaal wel bestaan voor deze functie. Aangezien het energienet steeds verder digitaliseert en energiemeters een ingebouwde klok hebben, is het signaal steeds minder nodig. Daarom hebben de netbeheerders besloten het verouderde systeem niet te vervangen. De komende jaren worden veel installaties die het signaal uitzenden vervangen.

Afgelopen jaar is een campagne gevoerd om mensen en bedrijven hier op te wijzen. De campagne geeft aan hoe voorkomen kan worden dat apparaten na 1 juli niet meer omschakelen. Meestal is dit met het aansluiten van een eenvoudige schakelklok te voorkomen.

Slimme meter

Om na 1 juli 2021 gebruik te blijven maken van het dag- en nachttarief, is een slimme (digitale) meter nodig want die energiemeters schakelen zelf tussen dag- en nachttarief. Inmiddels zijn slimme meters bij ruim 6 miljoen huishoudens geïnstalleerd. Voor 1 juli 2021 hebben alle Nederlandse huishoudens en bedrijven een aanbod voor een slimme meter gehad.

Campagne

Sinds 1 juli 2020 loopt er een campagne van de regionale netbeheerders die mensen en bedrijven erop moet wijzen op het verdwijnen van het TF-signaal. Niet alleen voor het stroomtarief en voor het schakelen van boilers, maar ook voor bijvoorbeeld portiekverlichting wordt het signaal nu nog gebruikt.

Bron: Netbeheer Nederland