TenneT investeert miljarden in energienet

2021-08-25T11:33:07+01:00 2021/03/29|
Landelijk netbeheerder TenneT gaat de komende drie tot vijf jaar flink investeren in de energienetten in Nederland en Duitsland. TenneT vergroot de investeringen met jaarlijks 5 tot 6 miljard euro omdat het netwerk vanwege de toename van het aantal aansluitingen door de energietransitie ‘aanzienlijk’ moet worden verbeterd. Dit schrijft de landelijke netbeheerder volgens de website architectenweb.nl in het jaarverslag over 2020.

De afgelopen jaren is het aantal aanvragen van nieuwe klanten in Nederland volgens de netbeheerder vertienvoudigd. Dat komt veelal door de toename van duurzame energie, zoals zonneparken en windparken. Het aansluiten daarvan moet vaak op landelijke locaties gebeuren waar onvoldoende infrastructuur is. Dat leidt momenteel tot beperkingen in wat het energienet aankan. Om het extra werk aan te kunnen, trekt TenneT meer technisch medewerkers aan. Dit jaar komen er in zowel Nederland als Duitsland 600 banen bij.

3,4 miljard euro

TenneT investeerde het afgelopen jaar 3,4 miljard euro in het energienet, naar eigen zeggen een recordbedrag. Daarvan was 1,3 miljard euro voor projecten in Nederland. Naar activiteiten in Duitsland ging 2,1 miljard euro. TenneT is daar de beheerder van een groot deel van het hoogspanningsnet.

Er zijn 42 grote wind- en zonneprojecten in de twee landen afgerond en de netbeheerder investeerde in zogeheten elektriciteitssnelwegen in Noord-Nederland en Zeeland en andere verbindingen waarmee stroom getransporteerd kan worden.

Corona als kans

De netbeheerder noemt de coronapandemie een ‘kans’ om in te spelen op ‘groen herstel’ en te investeren in duurzaamheid. “Iedereen is zich nu bewust van de klimaatdoelen”, zegt een woordvoerder volgens architectenweb.nl. Volgens de netbeheerder biedt de Noordzee veel mogelijkheden voor een ‘internationale hub van groene energie’.

Doorrekenen

TenneT boekte in coronajaar 2020 een omzet van 4,5 miljard euro. Dat is 9 procent meer dan een jaar eerder. De stijging van het resultaat kwam onder meer door het doorrekenen van de kosten voor de uitbreiding van het stroomnetwerk aan regionale netbeheerders en klanten. De brutowinst dikte aan tot 910 miljoen euro. Daarvan profiteert de Nederlandse staat, die van TenneT 149 miljoen euro aan dividend krijgt.

Bron: architectenweb.nl