Netbeheer Nederland ontwikkelt interactieve kaart met transportindicatie

2021-08-25T11:32:28+01:00 2021/04/28|
Netbeheer Nederland heeft een online plattegrond van Nederland ontwikkeld waarop is te zien waar er nog voldoende ruimte is op het energienet. Met de interactieve kaart van de regionale netbeheerders kunnen ontwikkelaars van duurzame elektriciteitsprojecten gemakkelijker inschatten of zij kunnen rekenen op een positieve transportindicatie.

Initiatiefnemers van projecten op het gebied van hernieuwbare elektriciteit zoals wind- en zonneparken, kunnen subsidie aanvragen op basis van de SDE++. Hiervoor moet de regionale netbeheerder een zogenaamde positieve transportindicatie afgeven als bewijs dat er op dat moment voldoende ruimte op het energienet is voor de geproduceerde stroom. Op bepaalde delen van het Nederlandse energienet is sprake van congestie, waar we al eerder over schreven.

Overzicht in één oogopslag

De regionale netbeheerders ontwikkelden al eerder netcapaciteitskaarten van hun eigen verzorgingsgebied voor intern gebruik. Met de nieuwe plattegrond kunnen projectontwikkelaars in één oogopslag zien hoe het met de landelijke netcapaciteit is gesteld. De plattegrond wordt regelmatig aangepast. De regionale netbeheerders kunnen de kleur van hun eigen gebied zelf wijzigen, indien de omstandigheden daartoe aanleiding geven.

Geen garanties

De informatie op de kaart biedt volgens Netbeheer Nederland ‘geen garanties’. Netbeheerders nemen voor elk concreet geval een afzonderlijke beslissing. Netbeheer Nederland zegt volgens een nieuwsbericht op Energeia dat in de praktijk altijd een transportindicatie zal worden afgegeven bij een aanvraag in een niet-gekleurd (transparant) gebied. Andersom wordt een project in een rode regio volgens de vereniging van netbeheerders niet per definitie afgewezen. Er wordt dan gekeken naar de verwachte duur van de congestie en de realisatietijd van het project.

Raadpleeg de kaart op de site van Netbeheer Nederland.

Lees ook: Energeia


Legenda

In de niet-ingekleurde gebieden is nog voldoende ruimte op het energienet. Het gaat hierbij om grote delen van de Randstad, Gelderland en Overijssel. Daarnaast zijn er gebieden geel, oranje en rood gekleurd. Hoe donkerder de kleur, hoe drukker het op het net is. Met name in Friesland, Groningen, Drenthe en de kop van Noord-Holland is het rood en dus is er sprake van congestie.