Bedrijven betalen onnodig hoge netbeheerkosten voor energie

2018-03-12T14:22:03+01:00 2015/10/10|

EnergyProof: Bedrijven betalen onnodig hoge netbeheerkosten voor energie

Veel bedrijven met grootverbruikaansluitingen betalen onnodig veel voor hun energiekosten door onjuiste contracten met regionale netbeheerders. In contracten van grootverbruikers is de piekbelasting doorgaans hoger ingesteld dan deze bedrijven feitelijk afnemen. Energie adviesbureau EnergyProof constateert dit regelmatig bij factuuranalyse van klanten en heeft daarom een dienst ontwikkeld die bedrijven helpt om jaarlijks fors te besparen.

Highlights
– Veel regionale netbeheerders schatten piekbelasting van grootverbruikers te hoog
– Bedrijven met grootverbruikaansluitingen betalen te veel voor hun netbeheerkosten
– Dienst EnergyProof helpt grootverbruikers bij het reduceren van energiekosten

Te hoge piekbelasting
Nederland telt zo’n 60.000 bedrijven met grootverbruikaansluitingen. De energierekening van deze grootverbruikers bestaat uit meerdere posten waarvan het feitelijke energieverbruik en de netbeheerkosten van energie de grootste zijn. Als een bedrijf een pand betrekt of wanneer het tussentijds een nieuwe aansluiting nodig heeft, stelt de netbeheerder de hoogte van de netbeheerkosten vast op basis van het benodigde maximale vermogen. Die maximale vermogensbehoefte, ook wel piekbelasting genoemd, is een schatting en is altijd aan de ruime kant. Op het moment dat een bedrijf die piek een keer overschrijdt, wordt deze automatisch naar boven bijgesteld. In de meeste gevallen gebeurt die overschrijding echter incidenteel maar als het bedrijf dan vervolgens jarenlang weer ver onder die piek blijft, wordt hij daar door de netbeheerder niet of zelden op geattendeerd. Het daadwerkelijke vermogen van de meeste grootverbruikers is dus veel lager dan ze op basis van die piek betalen voor de netbeheerkosten. Aangezien de meeste netbeheerders deze methode toepassen, is het zeer aannemelijk dat Nederlandse bedrijven massaal te veel netbeheerkosten betalen.

Analyse netbeheerkosten
EnergyProof heeft de dienst Analyse netbeheerkosten ontwikkeld die grootverbruikers helpt om hun netbeheerkosten te monitoren en reduceren. “De meeste ondernemers zien de besparingsmogelijkheden op de netbeheerkosten over het hoofd”, aldus Robert Ensel van EnergyProof. “Dat is heel begrijpelijk want energienota’s zijn complex en de netbeheerkosten zijn daar maar één onderdeel van. Het is dus bepaald niet eenvoudig om goed in beeld te hebben wat je als bedrijf waarvoor betaalt en of dat te veel is.”

Monopolisten
De energiemarkt werkt sinds de liberalisering met regionale netbeheerders die de netwerken voor elektriciteit en gas beheren. Iedere netbeheerder is verantwoordelijk voor het transport van energie in een bepaalde regio en is daarmee feitelijk monopolist in die regio. “Daarom denken veel ondernemers dat ze niets aan die tarieven voor netbeheer kunnen doen”, aldus Bart Houtkoop van EnergyProof. “De meeste bedrijven richt zich dus op het goedkoper inkopen van energie, sluiten zich aan bij inkoopcollectieven en nemen maatregelen voor het reduceren van hun energieverbruik. Die inspanningen zijn uiteraard belangrijk maar toch kunnen grootverbruikers ook hun netbeheerkosten wel degelijk verlagen. Daarvoor moeten ze wel weten hoe ze de contracten met hun netbeheerder kunnen laten aanpassen. Het is immers jammer dat ze nu betalen voor iets dat ze niet gebruiken terwijl het niet nodig is.”