Bedrijven kunnen uitstel aanvragen op Energiebelasting en ODE

2021-08-25T14:27:36+01:00 2020/04/15|

Steunmaatregel geldt voor energieverbruik van grootverbruik aansluitingen over april, mei en juni 2020

De overheid heeft een steunmaatregel opgezet waarbij bedrijven met grootverbruik aansluitingen tijdelijk géén Energiebelasting (EB), Opslag Duurzame Energie- en Klimaattransitie (ODE) en de BTW hierover betalen. Bedrijven kunnen hun energieleverancier dus vragen om uitstel van het betalen van deze belastingen over het verbruik van april, mei en juni 2020. Ook klanten van EnergyProof kunnen aangeven dat ze gebruik willen maken van deze maatregel. Belangrijk; aanmelden voor de maatregel moet uiterlijk maandag 20 april. Laat ons team dus snel weten of u gebruik wilt maken van de regeling.

De maatregel van de overheid is bedoeld om ondernemers in de huidige coronacrisis te ondersteunen. Het gaat overigens om uitstel en niét om afstel. De uitgestelde EB, ODE en BTW over de energiekosten van april, mei en juni worden in oktober 2020 alsnog door Engie in rekening gebracht via een aanvullende factuur.

Bovendien geldt het uitstel alleen voor deze belastingen, overige kosten worden wel gefactureerd. Verder betreft het alleen bedrijven die maandelijks een factuur ontvangen voor het werkelijke energieverbruik (grootverbruik aansluitingen). De regeling geldt dus niet voor kleinverbruik aansluitingen die op basis van voorschotten worden afgerekend.

Aanvragen via EnergyProof

De regeling is uiteraard vrijwillig. Klanten van EnergyProof die in aanmerking komen voor deze maatregel en er gebruik van willen maken, kunnen contact opnemen met ons team zodat wij deze aanvraag namens hen kunnen doen. Dit moet echter wel uiterlijk 20 april 2020 gebeuren. Hieronder hebben we de belangrijkste vragen en antwoorden over deze steunregeling op een rijtje gezet.

Hoe gaat Engie om met de steunmaatregel?

Energiebedrijven zijn niet wettelijk verplicht om de steunmaatregel aan te bieden. Engie heeft ervoor gekozen klanten wel de mogelijkheid te bieden gebruik te maken van de steunmaatregel.

Komt mijn bedrijf in aanmerking voor de steunmaatregel?

U komt in aanmerking voor de steunmaatregel als uw bedrijf aansluitingen heeft die per maand op werkelijk verbruik worden afgerekend, zogenaamde grootverbruik aansluitingen. De maatregel geldt niet voor kleinverbruik aansluitingen waarvoor periodiek een voorschot in rekening wordt gebracht in combinatie met een jaarafrekening.

Hoe kan mijn bedrijf aan deze maatregel deelnemen?

EnergyProof zal de aanvraag bij Engie voor u verzorgen als uw bedrijf aan de richtlijnen voldoet. U moet vóór 20 april 2020 aan ons team laten weten dat u gebruik wilt maken van de regeling. Wij melden uw keuze aan bij Engie.

Tot welke datum kan ik mijn bedrijf aanmelden?

Aanmelden voor de steunmaatregel sluit op 20 april dus moet u uiterlijk maandag a.s. aan ons team doorgeven dat u gebruik wilt maken van de steunmaatregel van Engie.

Geldt de deelname voor al mijn aansluitingen?

De steunmaatregel is van toepassing op aansluitingen die per maand op werkelijk verbruik worden afgerekend (grootverbruik aansluitingen), niet voor kleinverbruik aansluitingen waarvoor periodiek een voorschot in rekening wordt gebracht in combinatie met een jaarafrekening.

Heeft de steunmaatregel invloed op de facturen van vóór april 2020?

Nee, de steunmaatregel geldt alleen voor facturen over de maanden april, mei en juni 2020.

Is deze uitstel ook van toepassing op de betaling van mijn verbruik?

Nee, het uitstel van betaling geldt enkel voor de Energiebelasting (EB) en de Opslag Duurzame Energie- en Klimaattransitie (ODE) en BTW over uw verbruik in de periode april, mei en juni 2020.

Moet ik deze belastingen later alsnog betalen?

Ja, de regeling betreft uitstel, geen afstel. In oktober 2020 brengt Engie de uitgestelde Energiebelasting (EB) en de Opslag Duurzame Energie- en Klimaattransitie (ODE) en BTW over het verbruik alsnog in rekening via een aanvullende factuur

Wat gebeurt er nadat ik mij heb aangemeld?

Nadat wij uw aanmelding hebben gedaan, zullen we u informeren direct nadat wij de bevestiging van Engie hebben ontvangen. Dit gebeurt per mail met een overzicht van de gekozen aansluitingen. Vervolgens zullen we u informeren wanneer uw aanmelding is verwerkt.


Met vragen over de steunmaatregel kunt u uiteraard contact opnemen met ons team.