Stroomtekort België heeft impact op energietarieven Nederland

2021-08-25T14:36:59+01:00 2018/10/04|
In België dreigt een stroomtekort omdat zes van de zeven kerncentrales in het land de komende maanden buiten dienst zijn, meldt het Belgische Federaal Planbureau. Deze daling in het aanbod heeft, met name op de korte termijn, impact op de energietarieven. Ook in Nederland.

Energeia van FD Media heeft eind september een interessant artikel geschreven over de technische oorzaken van het stroomtekort in België. Het artikel behandelt ook de impact op de energietarieven en duurzaamheidsdoelstellingen voor Nederland en Nederlandse bedrijven. Een samenvatting.

Oorzaak stroomtekort

De energietekorten in België worden veroorzaakt door gelijktijdig onderhoud en werkzaamheden aan maar liefst zes van de zeven kerncentrales in het land de komende maanden. Tihange 2, 3 en Doel 4 kampen met betonrot en zijn tot begin 2019 buiten bedrijf. Tihange 1 wordt eind oktober stilgelegd voor gepland onderhoud. En de centrales Doel 1 en 2 liggen al enige tijd stil. Ze zouden in oktober weer worden opgestart, maar exploitant Engie Electrabel heeft de herstart uitgesteld tot december. En dus is Doel 3 in november de enige werkende kerncentrale.

België is voor bijna de helft van haar elektriciteitsproductie afhankelijk van kernenergie en dan is één centrale onvoldoende. Het tekort kan worden aangevuld met stroom uit Nederland en Frankrijk. Dat is in 2014 al eens eerder gebeurd. De hoeveelheid stroom die de verbindingen kunnen vervoeren, is echter gelimiteerd omdat het systeem bij te veel export overbelast kan raken.

Klimaatakkoord

Sectoreconoom energiemarkten Gerben Hieminga bij ING legt aan Energeia uit dat de extra leveringen van stroom aan België worden opgewekt uit kolen en gas en dat de CO2-uitstoot van Nederland daarmee stijgt. “De productiecapaciteit van hernieuwbare energie is onvoldoende om ook aan het buitenland te leveren”, aldus Hieminga. “En de stijging van CO2-uitstoot staat op gespannen voet met de afspraken in het Klimaatakkoord. De elektriciteitssector moet de grootste bijdrage aan de emissiereductie leveren. Daarvoor moet je minder opwekken uit kolen en gas en niet meer.”

Bron: Energeia